Ovenover: Den ubagte blomkålsgratin.

Hvis man kan lide blomkål & skinke så er blomkålsgratin en god og billig ret.Man kan undlade skinken, så er retten endnu billigere :-) Serveringsmulighederne er mange her. Undlad skinkestrimler og server kogt skinke eller hamburgerryg & smørsovs til, eller server den med en god og fyldig salat, eller med kogte kartofler & smørsovs, eller kom parmaskinke & parmesan i, ja mulighederne er mange. Her min udgave af dagens blomkålsgratin. Til 4 pers:

1 blomkål
50 g smør
50 g mel
3 dl mælk
1 dl vand fra blomkålen
6 æg delt i blommer & hvider
100 g skinke i strimler
3 spsk revet parmesan
salt, peber & muskatnød
1 task sennep
1 tsk bagepulver

Del blomkålen i buketter og kog dem i letsaltet vand i 8 min. Hæld vandet fra blomkålen og gem 1 dl af kogevandet. Smelt smør i en gryde og afbag med melet. Tilsæt kogevandet fra blomkålen & mælken under omrøring og lad det koge godt
igennem. Smag til med salt, peber, sennep, muskatnød & parmesan. Sluk og vent til massen er blevet lillefingervarm. Del æggene i blommer og hvider. Rør blommerne ud i den afkølede afbagning. Pisk æggehviderne stive med en knivspids salt og fold dem i afbagningen og tilsæt bagepulveret. Kom blomkål og skinke i en stor skål, og hæld forsigtigt massen heri og vend det hele forsigtigt sammen. 
Hæld i en smurt, raspet ildfast fad  og bag ved 180° i 60min. eller til en kernetemp på 80 grader.

Du undrer dig sikkert over hvorfor jeg bruger bagepulver når der er stiftpiskede æggehvider i opskriften - men en gratin falder altid sammen efter den er taget ud af ovnen, og det vil jeg ikke have, derfor ville jeg afprøve hvordan det ville se ud hvis man kom bagepulver i - og jeg må sige at det funker fint for mig for den klapperikke sammen :o) Billedet her er af aftenenens tallerken serveret med salat. Billedet er desværre ikke af så godt kavlitet.




Leave a Reply.