Det er sæson for rabarber, det betyder at det er nu de er billige og det er nu de smager bedst. Så da jeg var ude at handle kunne jeg ikke stå for de smukke lange røde stængler.
Rabarbergrød behøver ikke være noget som er meget sødt og usundt, man kan halvere kalorierne ved blot erstatte alm. sukker med noget sødestof. Det findes en masse af det i butikkerne.
Rabarbergrød til 4 personer

1 kg rabarber vasket og skåret i 1-2 cm.
2 dl sukker
½ stang vanilje
1½ l vand
sødestof
kartoffelmel eller frugtgrødsjævner


Kom de skårne rabarber i en gryde og hæld sukker over. Lad det stå gerne i 1 times tid.
Sukkeret trækker saften ud af rabarber og gør at de ikke bliver så sure.
Hæld 1½ l vand ved kom den flækkede vaniljestang i og bring det i kog.  Det må ikke koge bare småsimre.

Rabarbergrøden jævnes med kartoffelmel eller frugtgrødsjævner udrørt i lidt koldt vand. Hvis der jævnes med  kartoffelmel, tages gryden fra varmen, før jævningen  tilsættes
under omrøring. Bemærk: Hvis der  jævnes med kartoffelmel, så må grøden ikke 
koge herefter, så bliver den "lang". Derfor bruger jeg ikke denne metode- da den bliver lang for mig :-(
Hvis der  jævnes med frugtgrødsjævner, skal grøden  koge i 2-3 minutter herefter under omrøring, af hensyn  til både smag og konsistens. Den frugtgrødsjævner jeg bruger ser sådan ud:


Rabarber indeholder Oxalsyre, derfor skal man bruge noget imod det da, oxalsyren "stjæler" kalk fra os. Den jævning her er nem at bruge - da den indeholder nonoxal og vanilje- så det eneste man skal tænke på er at komme den i grøden og koge den lidt. Den findes både med og uden frugtfarve. Er man til kartoffelmel anbefaler jeg at der kommes Nonoxal i grøden sidst i tilberedningen. Det ser således ud og kan købes i de fleste supermarkeder:
Hvis du vælger at bruge sødemiddel så vent med at smage grøden til- til den er afkølet lidt. De fleste sødemidler afgiver en bismag når de kommes i for varmt væske.
Serveres med iskoldt mælk, eller en blanding af mælk & fløde.
 
Det er søndag og jeg skal spise frokost med en veninde. Vi er begge glade for fisk - og manden kom sørme med 12 fladfisk i går, så det kunne ikke være bedre.
Til salaten her brugte jeg:

2 hele rødspætter, fileteret hvoraf de to blev paneret og stegt, og de andre to dampet.
6 grønne asparges
1 håndfuld rejer
1 bundt dild
1 håndfuld blandede salater
2 blade husblas
citronsaft, salt & peber
ca. 2,5 dl Creme fraiche & 1 stor skefuld Hellmanns mayonnaise

Start med at dampe de 2 fiskefileter og afkøl dem. Derefter paner og steg de 2 resterende fiskefileter.
Tø rejerne op- gerne i køleskabet.
Vask de grønne asparges og knæk enderne sådan:
Enderne smider du ud.
Skær asparges i ca. 5 cm skrå stykker og læg dem til side.
Hak dild fint, og kom den i en skål sammen med 2,5 dl creme fraiche, mayonnaise, citronsaft og salt & peber. Rør det rundt og smag evt. til. Tilsæt de optøede rejer og de grønne asparges.
Kom husblas i en skål med vand i, lad det blive blødt, knug det lidt for vand og giv det ca. 20 sek. i mikroovnen, eller til det er smeltet helt og det bobler i kanten.
Hæld hurtigt husblasen i massen med rejerne, vend det rundt og kom det på køl i 10 min.
Skyl salaten og tør den godt.

Anret en håndfuld salat på en tallerken, læg to stegte fiskefileter på, og de to dampede.
Læg derefter en god skefuld af reje-blandingen og pynt med det du har i dit køleskab.

 
Picture
Vi kan rigtig godt lide æg og vi spiser mange af dem. I weekenden når vi alle er samlet til morgenmad laver jeg gerne omelet med forskellige varianter af fyld. Denne er med ost og skinke og er en hurtig variant.
(den langsomme er hvor man pisker hviderne)

Til 1 omelet brugte jeg:
2 hele æg
3spsk psikefløde
salt, peber
lidt olie til stegning
En håndfuld skinke & revet ost.

Varm olien op i en pande med tefalbelægning til den er rygende varm. Imens piskes æggene grundigt sammen med et nip salt og lidt friskkværnet peber.
Massen kommes på panden, mens der piskes grundigt rundt med en gaffel. Skru ned for varmen til ca. halv styrke og efter ½ minut kom fyldet på, og steg omeletten færdig. Fold den ene halvdel over den anden lad den stege yderligere ca. 1 min. og anret den på en tallerken.
 
Det er vigtigt, at en omelet ikke får for meget, men bevarer en fugtig
overflade.

Det er en meget mættende "ret". Hvis du ved på forhånd at du ikke kan komme til at spise efter de faste tidspunkter, fx. hvis du skal ud at rejse så tag dig tid til at lave en omelet. Den mætter mange timer efter, og hvis man så også har lidt rejsefeber så ligger den ikke som en sten i maven.

Jeg laver den gerne til min søn inden han skal ud og spille fodboldkamp, den giver en god mæthedsfornemmelse & den giver ikke sidestik når han skal løbe.
Velbekomme :0)




 
Jeg har absolut ingen "grønne fingre" og jeg kan ikke lide at have fingrene i jord, men jeg ville ikke undvære min urtehave for noget i verdenen. Jeg kan godt lide at eksperimentere eller at prøve noget nyt- det lykkedes ikke altid men så må jeg prøve igen. Her et forsøg på at forspirre forskellige salater på vat. På billedet nedenfor ses frø af 4 forskellige slags: Rucola, Iceberg, Hovedsalat, Lollo Rosa
Allerede dagen efter kunne man se at frøene havde spirret.
På tredje dagen satte jeg de små spir i jorden, satte kassen på radiatoren og så gik det ellers stærkt. Se billedet nedenunder.
Da vejret stadig er meget ustabilt og vi stadig kan få nattefrost om natten har jeg taget kassen af radiatoren og sat den i vindueskarmen for at standse processen lidt.  For hvis jeg planter ud for tidligt vil de gå til.
Iceberg salaten har jeg ikke haft held med!!! Den er på 4 dagen ikke engang begyndt at spirre.....jeg må komme den i rent jord og se om der sker noget, hvis ikke så er det nok frøene som der er noget galt med.

Jeg har aldrig prøvet at forspirre, derfor syntes jeg det er lidt skægt at kunne følge med dag for dag hvordan planterne udvikler sig. Jeg har squash og tre slags bønner til at "gro" hjemme, så nu må vejret snart godt blive lidt bedre så vi kan begynde at få planterne ud i haven.
Opdateres løbende..........
 
Ovenover: Den ubagte blomkålsgratin.

Hvis man kan lide blomkål & skinke så er blomkålsgratin en god og billig ret.Man kan undlade skinken, så er retten endnu billigere :-) Serveringsmulighederne er mange her. Undlad skinkestrimler og server kogt skinke eller hamburgerryg & smørsovs til, eller server den med en god og fyldig salat, eller med kogte kartofler & smørsovs, eller kom parmaskinke & parmesan i, ja mulighederne er mange. Her min udgave af dagens blomkålsgratin. Til 4 pers:

1 blomkål
50 g smør
50 g mel
3 dl mælk
1 dl vand fra blomkålen
6 æg delt i blommer & hvider
100 g skinke i strimler
3 spsk revet parmesan
salt, peber & muskatnød
1 task sennep
1 tsk bagepulver

Del blomkålen i buketter og kog dem i letsaltet vand i 8 min. Hæld vandet fra blomkålen og gem 1 dl af kogevandet. Smelt smør i en gryde og afbag med melet. Tilsæt kogevandet fra blomkålen & mælken under omrøring og lad det koge godt
igennem. Smag til med salt, peber, sennep, muskatnød & parmesan. Sluk og vent til massen er blevet lillefingervarm. Del æggene i blommer og hvider. Rør blommerne ud i den afkølede afbagning. Pisk æggehviderne stive med en knivspids salt og fold dem i afbagningen og tilsæt bagepulveret. Kom blomkål og skinke i en stor skål, og hæld forsigtigt massen heri og vend det hele forsigtigt sammen. 
Hæld i en smurt, raspet ildfast fad  og bag ved 180° i 60min. eller til en kernetemp på 80 grader.

Du undrer dig sikkert over hvorfor jeg bruger bagepulver når der er stiftpiskede æggehvider i opskriften - men en gratin falder altid sammen efter den er taget ud af ovnen, og det vil jeg ikke have, derfor ville jeg afprøve hvordan det ville se ud hvis man kom bagepulver i - og jeg må sige at det funker fint for mig for den klapperikke sammen :o) Billedet her er af aftenenens tallerken serveret med salat. Billedet er desværre ikke af så godt kavlitet.

 
Picture
Ingredienserne til min hurtige wok ses her til venstre.  Retten til 2 personer:

3 store champignoner
½ snack peber
½ grøn peber
15 cm porre
3 tsk Oystersovs
3 spsk kogende vand
250 g imiteret krabbekød eller anden hvid fisk
2 blade kinakål
2 tsk olie

Champignoner renses, vaskes og skæres i skiver. Peberfrugterne skæres i strimler. Porren vaskes og skæres i skiver. Krabbekødet/fisken skæres i mindre stykker. Kinakålen snittes fint i strimler.
3 tsk Oystersovs blandes med 3 spsk kogende vand.

Varm olien op i en wok og rist champignoner heri til de er gyldne, tilsæt peberfrugterne og steg det i 2 min. Tilsæt den skivede porre & fisken og steg i 1 min. Tilsæt kinakålen og Oystersovsen og steg retten til fisken er færdig ca 3 min, eller til fisken er gennemstegt. Som du sikkert har lagt mærke til så er der ingen nudler eller ris til og det er korrekt. Men man kan sagtens servere ris eller nudler til. Vi er kommet til denne årstid hvor grøntsagerne smager fantastisk, og derfor glæder os over at vi bare kan spise løs af dem :-)
Her billede af aftenens tilberedte tallerken:

 
Torsdag er en rigtig skidt dag for os alle her i huset. Ungerne er til sport, og jeg arbejder lææænge den dag, så for det meste hvis jeg ikke har rester eller planlægger min uge rigtig godt står den på rugbrød, hvilket jeg "ikke syntes" om!! Jeg vil gerne spise rugbrød hvis det er højtbelagt :0) eller der viiiirkelig er noget lækkert til.
Det er vist heller ingen hemmelighed at vi her i familien godt kan lide at spise fisk, heldigvis for det, og at vi faktisk får det tit. Her ses et billede af den selvhentede tilbehør til torsdagens rugbrød. Den lille bakke øverst til højre er noget laksesalat- hvordan dævlen den er lavet kan jeg ikke rigtig gennemskue, men smagen er fabolous <3
Jeg håber at jeg en dag får fingre i noget der ligner en opskrift.
Alt det som er på den anretning kunne man snildt lave selv- på nær laksesalaten selvf. -
Det kræver lidt forberedelsestid men er du gør-det-selv kvinde/mand så er der jo ingen ben i det :-)
 
Denne her kage minder meget om en drømmekage- bare med hindbærmarmelade, og så er den meget meget lækker og fluffy. Opskriften er nem at gå i krig med og er du ikke den store bager vil den lykkedes alligevel. Den er super god til forældrekaffen i børnehaven eller skolen, eller til et hvilket som helst andet arr. da den bliver bedre af at stå 1 -2 dage ( hvis man kan holde fingrene fra den så længe)

Pisk 3 æg skummende med 375 g sukker. Vend forsigtigt 225 g mel og 3 tsk bagepulver i skiftevis med 2 dl koldt vand.
Fordel dejen i en 25x30 cm smurt bradepande beklædt med bagepapir og bag den i den nederste halvdel af ovnen ved 175 grader i ca 25 min. Tag kagen ud af ovnen og fordel et godt lag hindbærsyltetøj eller marmelade over kagen.

Bland 75 g smør, 150 g sukker, 2 æg, 3 tsk vaniljesukker og 225 g kokosmel i en gryde og varm det sammen. Må ikke koge!!! Fordel kokosblandingen over hindbærlaget. Stil atter kagen i ovnen ved 200 grader til overfladener gylden 12-15 min.
Kagen er fryseegnet, og efter min mening ikke ret dyr at lave.

 
Picture

Jeg har en gammel støbejernsgryde som jeg bruger til gryderetter tilberedt på grillen. Der findes mange smarte gryder på markedet i dag til mange mange penge, men hvorfor købe sig fattig når man kan finde noget brugbart i sine gemmer eller på et loppemarked.

Til gryderetter lavet på grillen bruger jeg noget kød som gerne må have lang tilberedningstid, da man får en rigtig god smag frem ud af kødet. Det kan være nakkesteg, oksekød eller kalvekød.

Til retten her, som vi havde til 2 dage er der brugt:



700 g kød i tern, her har jeg brugt kalvekød - men jeg har lavet retten med svinekød også.
1 bakke champignoner på 400 g skåret i kvarte
2 ds hakkede tomater
2 løg skåret i tern
½ tsk røget paprika
salt & Peber
4 spsk olie ca
Endvidere:
1 ds majs
1/4 l piskefløde

Tilbehør kogte ris & salat

Start med at fylde 3/4 rør med kul og tænd for dem. Gryderetten skal tilberedes på den cirkulære metode. Hvis du ikke ved hvad det er, kan du læse mere om det længere ned på siden her.
Kom gryden på risten, hæld olien på og lad den stå i et par minutter. Brun kødet, tilsæt alle de øvrige ingredienser- undtagen majs og fløde!-og lad det stå og simre i 45 min mens du rører i det af og til. Låget på grillen skal være på mens gryderetten simrer.

Når kødet er mørt, efter de ca. 45 min tilsætter du majs & fløde. Mens retten simrer det sidste stykke tid koger du ris i mellemtiden. Når risene er kogte så er retten færdig:-)

Det smarte & gode ved denne ret er at der slet ikke skal bruges meljævning!! Den bliver dejlig tyk fordi den står og simrer over den meget intensive varme. Jeg vil nemlig gerne undgå stivelse i så mange retter som muligt. Derfor spiser jeg den også kun med salat mens resten af familien også guffer ris i sig.

Jeg bruger også røget paprika i retten- og det er fordi jeg rigtig godt kan lide den smagen den giver. Jeg bruger Morten Heibergs, men andre mærker kan også bruges.

Den cirkulære grill-metode
Den cirkulære metode er en anden variation af den indirekte metode.
Den går ud på at du placerer de varme briketter i en
ring langs kanten af grillen
hele vejen rundt. Derved får du et meget
stort areal, som ikke ligger direkte over varmen. Her på billedet, som er tyvstjålet,  tilberedning af en pizza.

 
Jeg havde 4 bananer der enten skulle ende som banan-kage, eller som grillede bananer, og jeg valgte det sidste.

Det er en utrolig nem dessert der passer sig selv på grillen. Til 4 pers brugte jeg:

4 bananer
4 skiver hjemmelavet is, men en hvilken som helst is kan bruges (opskriften på min kommer senere)
4 tsk brun farin
2 tsk god whisky
Choko og karamelsauce

Bananerne lægges på grillen. De må godt ligge der i god tid. Vores "hyggede" sig i eftervarmen i 35 min med låg på.
De lægges på en tallerken snittes på langs og fyldes med, farin, whisky og is. Toppes med sauce eller flødeskum, og nydes varme.
Kan pyntes med anden frisk frugt som jordbær eller blåbær